Tre stjärnor igen! Lärande Grundskola Skapa får pris i Sveriges Offentliga Måltider
3 november 2025För andra året i rad har Lärande Grundskola Skapas skolrestaurang tilldelats tre stjärnor i tävlingen Sveriges Offentliga Måltider, i kategorin Årets Skolkök, den mest prestigefyllda utmärkelsen en skolrestaurang kan få i Sverige. Totalt deltog omkring 150 verksamheter i tävlingen, och endast ett fåtal nådde hela vägen till tre stjärnor.
Skapas kökschef Daniél Kallonas berättar att hela teamet är otroligt stolta över utmärkelsen.
-Vi är en av bara sju restauranger i landet som fått tre stjärnor inom den kategorin, och att vi lyckas för andra året i rad gör oss sjukt stolta och glada, säger han.
Utmärkelsen bygger på en helhetsbedömning av kvalitet, hållbarhet och måltidsupplevelse. För eleverna på skolan betyder det mycket, både i vardagen och i stoltheten över sin skola.
-Jag lovade på senaste matrådet att om vi vinner något så blir det tacobuffé. Så fredagen efter höstlovet firar vi ordentligt, säger Daniél med ett leende.
Att få tre stjärnor två år i rad visar på ett matengagemang i toppklass, där kvalitet, hållbarhet och glädje går hand i hand varje dag. 🌟
Vad innebär 3 stjärnor? Vad förväntas av skolköket?
Så här står det på Sveriges offentliga måltiders hemsida:
Denna nivå kännetecknas av att hållbarhet och gastronomi integreras på ett strategiskt och innovativt sätt. Man arbetar mot en tydlig vision och gör de anpassningar som krävs för att nå dit. Köket fattar exceptionellt medvetna val kring sina livsmedelsinköp, och man arbetar mycket aktivt med sitt matsvinn i såväl köket som serveringen. Den inskickade 3 veckors menyn känns genomtänkt, intressant och har något som sticker ut. Man arbetar kreativt för att menyerna ska ha låga klimatavtryck. Måltidsmiljön ska vara trevlig, inbjudande och ha något som upplevs som det lilla extra. Matsalen är mer än bara en matplats och skapar en tydlig identitet för förskolan/skolan/seniorboendet i stort. Det finns ett utvecklat pedagogiskt arbete som fungerar på ett imponerade sätt. Presentationen av maten ser estetiskt tilltalande ut och talar till alla sinnen.
Därtill är kommunikation, bemötande, renlighet och logistik på en mycket hög nivå.